Lucka 14 – En ungdomsbok i julklapp såklart!

Alla bör ju läsa ungdomsböcker! Eftersom jag haft lite av en lässvacka i år så har det inte blivit så mycket läst som jag önskat. Här kommer i alla fall mina fem bästa tips från årets läslista lagom till julklappsinköpen. Flera av böckerna hyllas även på andra håll till exempel av Bokhoras Johanna Lindbäck. Vi är flera som tycker samma och då kan det ju inte vara fel. Så läs!

Splitter av Charles Benoit – En speciell bok skriven på ett speciellt sätt. Så här börjar den. Du är förvånad över allt blod. Han tittar på dig. Uppspärrade ögon, gapande mun, ansiktet nästan lika vitt som skjortan. Han är lika förvånad han. Sen rullar det tillbaka. Hur hamnade du här? Vad var det som gick fel och när?

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld – En sån där bok som är tung och allvarlig med en himla massa humor. Det hela börjar med att huvudpersonen sågar av sig spetsen på tummen under en slöjdlektion och svimmar i ett hav av blod. Alla verkar tro att hon gjort det med mening men så är det ju inte alls. Boken är rätt tjock men när man börjat läsa kan man bara inte sluta. Fantstiskt bra och dessutom Augustprisvinnare förra året.

En gång av Margaret Wild – Ännu en speciellt skriven bok, den här gången för att texten är uppbyggd på ett sätt som man snarare förknippar med poesi. Korta korta meningar och korta rader men tillsammans blir det en helhet och helheten är bra. Handlar om mod, svek, tonårsgraviditet och hur livet plötsligt inte blir som man tänkt sig.

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Berggren Elfgren – Här har vi ytterligare en bok att sträckläsa. Jag skulle tippa att Cirkeln är årets mest omsusade och omskrivna bok. Redan innan den fanns att få tag i var den välkänd och film är på g. Fem tjejer, helt olika får veta att de är häxor och att det hänger på dem att rädda världen från undergång. Passar både tjejer och killar, speciellt dem som gillar fantasy. Jag fick lite Harry Pottervibbar när jag läste den, samma typ av lässug!

Erebos Ursula Pozanski – Åh vad jag sträckläste Erebos! Ett datorspel sprids i största hemlighet på en skola i London och alla som får spelet i sin hand blir helt fast. Inget annat är viktigt längre. Det enda som betyder något är att avancera i spelet och för att göra det måste man klara vissa uppdrag. Uppdrag som inte bara ska utföras i spelets värld utan också ute i verkligheten… Det krävs inte en datorspelare för att sugas med i handlingen. Riktigt spännande!

Annonser

2 thoughts on “Lucka 14 – En ungdomsbok i julklapp såklart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s