Lucka 10 – Böckerx3s bästa läsupplevelser 2011

Idag vill Metta och Sara-Sofia på Böcker, Böcker, Böcker dela med sig av sina bästa läsupplevelser under året.

Sara-Sofia

1. Änkans Bok – Joyce Carol Oates
En otroligt gripande och läsvärd bok om att förlora någon man älskar och tappa fotfästet i livet, men också om att hitta en väg genom sorgen och att lära sig att leva igen.
2. Bekännelsen – John Grisham
En bok som tar upp ämnet dödsstraff – en historia som mycket väl skulle kunna vara sann (och säkerligen har liknande saker skett) och som visar varför dödsstraff borde tas bort helt och hållet.
3. Eldvittnet – Lars Kepler
Jag älskar alla tre böcker i Keplers serie; otroligt spännande, obehagliga och skrämmande på ett psykologiskt plan, man både vill fortsätta läsa och lägga boken ifrån sig. Eldvittnet utspelar sig bland annat på ett hem för psykiskt instabila tonårstjejer – det känns som att det sätter ribban för en ganska creepy bok, eller hur?
4. Harry Potter – J.K Rowlings
Detta är ju snarare en bokserie än en enda bok, men jag kan inte välja bara en utav dessa.
Jag har under året bestämt mig för att läsa hela serien och är nu på bok nummer fem (Harry Potter and the order of the Phoenix), och jag tycker verkligen att de är helt fenomenala. För varje bok blir Harry äldre och böckerna följer verkligen honom på så vis att även de blir vuxnare, allvarligare och mörkare. Helt fantastiskt, om man inte har läst den bör man verkligen hugga till i bok nummer ett och börja på en gång.
5. Fallet med de försvunna böckerna – Ian Samson
En mysig och humoristisk bok om en något korpulent man som flyttar till ett litet samhälle då han fått arbete som bibliotekarie där – dock visar det sig att han skall arbeta på en bokbuss, vilket såklart inte är vad han tänkt sig, och än värre så visar det sig att alla biblioteksböcker är spårlöst försvunna. Han får med andra ord agera detektiv och försöka lösa mysteriet.
Metta
1. Sfinx – Christine Falkenland
Jag älskar Falkenlands mörka obehagliga sätt att skriva, hennes skadade karaktärer och funderingarna kring hur mycket av det huvudkaraktären berättar som faktiskt är sant.
2. Grand mal – Linda Boström Knausgård
Det vardalgiga i att vara kvinna/mamma görs till det viktigaste, moderskapets något tabubelagda baksida är inte alls konstigt i fru Knausgårds noveller. Jag har haft turen att få läsa henne utan att först ha läst maken Knausgårds verk.
3. Osäkerhetsrelationen – Helena Granström
Poetiskt och filosofiskt om något så torrt som matte och fysik. En ung författarinna som har mycket kvar att ge.
4. De hemlösa – Yiyun Li
En fantastisk beskrivning av ett kinesiskt samhälle år 1979. Unika karaktärer och fantastiska miljöer trots allt det tragiska som hör det kinesiska folkets historia till.
5. Prins Charles känsla – Liv Strömquist
Knivskarp och vågad samhällskritik med mycket humor. Det här verket fick mig att öppna upp ögonen för serievärlden på ett helt nytt sätt.
Annonser

One thought on “Lucka 10 – Böckerx3s bästa läsupplevelser 2011

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s