Bästa arbetarskildringen.

Biblo K: Man kan ju tycka att jag som bibliotekarie inte ska fortsätta med att vecka för vecka framstå som helt lost när det gäller litteratur men nu är vi så där igen… På högstadiet tvingades jag att läsa Per-Anders Fogelströms Mina drömmars stad på lediga stunder på svenskan. Det tog sin lilla tid men jag minns att jag tyckte den var helt ok de stunder jag hann läsa ett längre stycke. Jag försöker förtvivlat komma på fler arbetarskildringar som jag läst för det måste jag väl ha gjort? Eftersom jag inte kan komma på något så drar jag till med en modern favorit och satsar på att vara den som kör mest utanför vägen när det gäller temat när jag hävdar att Joanna Rubin Drangers Fröken märkvärdig och karriären är en solklar arbetarskildring!

Fröken S: Det första jag tänkte på när jag hörde arbetarskildring var Mina drömmars stad att jag inte har läst den. Hur ska jag då få tag på någon bra arbetarskildring att berätta om. Gör en googlesökning efter inspiration och stöter på Utvandrarna av Moberg som jag faktiskt har läst och gillat. Funderar lite över nya arbetarskildringar. Det borde väl finnas och någon av dem borde jag väl ha läst? En titt i bokhyllan och jag hittar Mig äger ingen av Åsa Linderborg som borde kunna räknas till arbetarskildring även om det är självbeskrivet? Mycket bra bok förövrigt.

Sowingwizard: Detta är ju en fantastisk genre där det kryllar av svenska klassiker. Vilhelm Mobergs Soldat med brutet gevär är alltid läsvärd och även flertalet andra av Mobergs böcker faller fint på plats under kategorin med sitt fokus på människor i samhällets bottenskikt. Om vi ska röra oss mot lite modernare litteratur kan jag rekommendera Kådisbellan av Roland Schutt. Och den självklara stjärnan bland dessa böcker: Isabell Allendes Andarnas hus. Andarnas hus är en fantastisk blandning av romantik, politik och klasskamp som utspelar sig under tidsperioden innan, under och efter att  Salvador Allende kom till makten och reste sig mot de rika godsägarna i Chile. Chiles arbetarrörelses framväxt, höjdpunkt och krossande beskrivs på ett så fantastiskt sätt att jag som läsare vill gå ut på gatorna och ropa spanska slagord om rättvisa och frihet.

Annonser

5 thoughts on “Bästa arbetarskildringen.

  1. Är vi usla bibliotekarier K? Har inget minne av varken fogelstöm eller Martinsson, inte ens nått om barn o ungdomsarbete kan jag komma på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s