Erebos

På en skola i London cirkulerear CD skivor i största hemlighet bland eleverna. På skivorna finns ett spel, Erebos, ett spel som är något utöver det vanliga. Från den dag Nick får Erebos i sin hand är han fast. Allt annat får mindrre betydelse, det viktigaste är att avancera i Erebos och klara de uppdrag som som det ger. Något som är lite udda är att Erebos emellanåt ger spelarna uppdrag som ska utföras ute i verkligheten och som de flesta utan att tveka genomför för att komma vidare. Nick gör det samma tills han en dag får ett uppdrag som är ett stort steg över gränsen. Andra har däremot inte samma spärrar. Vad vill egentligen Erebos?

Jag har ganska precis läst ut Erebos av österikiska Ursusla Pozanski. En bok som redan från början hade en given plats i väskan. Precis som spelet håller boken läsaren i ett fast grepp.

Alla som någon gång har suttit som klistrad vid ett spel, en bok eller en film förstår hur Erebos griper tag i alla som kommer över det eller rättare sagt de som kommer i dess väg. För egentligen är det Erebos som styr med siktet inställt redan från början och det spelar med lätthet ut ungdomarna mot varandra och får sina spelare att släppa alla moraliska spärrar och leva mer som en del i spelet än i den verkliga världen. De båda världarna flyter helt enkelt ihop. Det är inte utan att man börjar fundera över hur pass mycket av det här som skulle kunna hända i verkligheten?

Jag skulle vilja testa att sätta den här boken i händerna på någon av mina World of  Warcraftspelande elever. Misstänker att de skulle gilla den. Spännande och obehagligt trovärdig.

Annonser

One thought on “Erebos

  1. Ping: Lucka 14 – En ungdomsbok i julklapp såklart! « Massor av ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s