Gillar jag verkligen deckare?

Har precis läst ut Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen och jag kan inte säga att jag fastnade i den. Språket kändes torftigt och berättelsen tycker jag saknade det där berättande som gör berättelsen levande. Jag hade svårt att relatera till karaktärerna och lära känna dem och jag förstod inte riktigt vitsen med våldtäcktssidospåret. Jag köper själva deckargåtan – det mobbade lilla barnet söker hämd på sina demoner som vuxen, men det måste till något mer för att den ska gripa tag i mig. Kanske den där sugande känslan av att något hemskt ska hända. Det var lite för mycket och sen och sen känsla över den.

Det kanske är så att deckare inte är min typ av bok egentligen, trots att jag verkligen vill gilla det. Jag har definitivt flest olästa deckare i hyllan och jag faller ofta för de där spännande baksidetexterna, men när det väl kommer till kritan blir jag ofta besviken och undrar varför alla gillar just den här boken. Några fullträffar har jag dock hittat såsom Poeten av Michael Conelly och Arne Dahls böcker. Jakten på den där deckaren som jag inte kan lägga ner och som ger mig den där sugande känslan fortsätter. Jag kan ju inte vara sämre än det råd jag alltid ger till läsovilliga ”du har bara inte hittat rätt bok än”. Fast i mitt fall är det väl mer ”du har bara inte hittat rätt deckare än”.

20110612-132321.jpg

10 tankar om “Gillar jag verkligen deckare?

 1. Hm, den här boken verkar ha ungefär samma beröringspunkter som Frostbett som jag nyss läst.
  Jag har blivit mindre och mindre förtjust i deckare måste jag säga.Även om jag läser nån nu och då som avkoppling. Men jag har en känsla av att de tar tid från andra, mer givande böcker.
  En av de bättre jag läst är Mörkrets flod av Rennie Airth. Även Kvinna i grönt av Arnaldur Indridasson. Poeten var också riktigt bra.
  Bland svenska deckarförfattare läser jag helst Karin Wahlberg (hon kommer med en ny i höst) och Bo R Holmberg.

  • Då är jag inte ensam med de här tankarna. Det är tråkigt att en del författare krånglar till det en deckare egentligen ska gå ut på – att presentera en gåta/fall, skrämma lite och ge oss lite sådana där tänk om det här hände på riktigt tankar. Har hittills inte hittat så många såna. Tackar för tipsen. Ska kollas upp när jag kör en biblioteksrunda i veckan. =)

 2. Pingback: Nytt om bokbloggarträffen « enligt O

 3. Arne Dahls böcker slår det mesta. Jag har precis köpt den senaste, Viskleken. Den ser jag fram emot. Har du läst Roslund & Hellström? De gillar jag. Och faktiskt var jag positivt överraskad av Kristina Ohlssons serie.

  • Arne Dahls böcker gillar jag. Har läst två hittills och fastnat i dem. Roslund & Hellström har jag läst en och vet inte riktigt vad jag tycker. Kristina Ohlssons första har jag läst och jag tyckte den var ok, men inte så mycket mer. Kanske ska hålla mig till dem till att börja med 😉

 4. Pingback: Min sista semesterdag är här.. « Massor av ord…

 5. Pingback: Bästa deckaren « Massor av ord…

 6. Pingback: 2011 i statistik « Massor av ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s