Flaskpost från P

Jussi Adler Olsens deckare tippar jag kommer finnas i många hängmattor i sommar. Förra året belönades han med Glasnyckeln, som delas ut till årets bästa skandinaviska kriminalroman, för sin bok Flaskpost från P som kom ut på svenska i februari. Snart släpps också efterföljaren Kvinnan i rummet och ytterligare en bok kommer nästa år.

Vi följer kriminalinspektör Mörck och hans lilla avdelning Q,  en cold case-avdelning vid köpenhamnspolisen som trots arbetsmiljöverkets klagomål arbetar i polishusets asbestläckande källare lite avsides från övriga avdelningar.

En gammal flaskpost hittas i Skottland. Av det lilla som finns kvar av brevet kan man tyda att det är på danska och brevet hamnar långt om länge på danska polisens bord. Det är ett rop på hjälp från två pojkar som förts bort för över tio år sedan och som aldrig blivit anmälda som saknade.

Det dröjer ett bra tag innan man hos polisen förstår att de är en fullkomligt känslokall kidnappare och mördare på spåren. En kidnappare som dessutom fortfarande är verksam. Vi som läsare vet det långt tidigare eftersom vi har fått följa med både i hans beräknande planer och lära känna människorna som på ett eller annat sätt hamnat i hans väg.

Riktigt spännande blir det! Mycket på grund av att man följer och är ”inne i huvudet” på så många olika personer. Både polis, gärningsman, offer och annhöriga. Det känns inte främmande att tänka sig att att det skulle kunna bli TV-serie av det här.

Annonser

En tanke på “Flaskpost från P

  1. Ping: Bästa deckaren « Massor av ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s