10 saker jag hatar med mig själv

En ungdomsbok, skriven av Randa Abdel-Fattah, som skildrar hur det är att vara invandrare, passa in, utanförskap, mobbning, kultur, ja allt som är aktuellt i många ungas vardag.

Vi får följa Jamie, vars egentliga namn är Jamilah, som gör allt för att passa in i skolan. Hon har blonderat hår och använder färgade kontaktlinser. Hennes plan är att försöka vara osynlig och skapar därför inga äkta kontakter med vännerna i skolan. DÅ slipper hon prata om sitt ursprung. Hemma försöker hennes pappa hålla henne ganska hårt, samtidigt som han vill sina barn väl. Jamie försöker hitta en egen identitet, men är rädd för vad andra ska tycka om henne. Både släkt, familj, skola och samhället.

Jag fastnade direkt i boken och faller för Jamie som egentligen är en stark tjej med en härlig personlighet, men som på grund av omvärlden trycker ner sig själv och låter andra trycka ner henne när hon står stum inför andras kommentarer. Den belyser en problematik som är väldigt vanlig bland många av våra ungdomar där man helst vill vara sin alla andra, men samtidigt vara en egen individ som går sin egen väg. Hur ska man göra för att kombinera sin bakgrund och kulturer för att känna sig hemma i samhället?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s