Tystnaden i bruset – Patrick Ness

Kära BibbloK plockade upp den här boken ur en Adlibrislåda häromdagen och frågade mig om jag visste något om författaren eller boken. Någon elev hade visst pratat om den och hon beställt in den. Nyfiken i en strut tog naturligtvis hem boken, läste den och vill nu ha mer. Tystnaden i bruset är nämligen första boken i Kaostriologin och slutar lika snöpligt som alla böcker i serier brukar göra.

Tystnaden i bruset handlar om en pojke, Todd, som har vuxit upp i en ny värld. Ett gäng nybyggare har lämnat vår planet för ett enklare liv någon annanstans. Tyvärr blev det inte som nybyggarna hade tänkt sig. På planeten finns nämligen ett virus som gör att alla män och djur kan höra varandra tänka. Det är som att gå runt i ett konstant brus. Todd växer upp i Prentisstown som är en by med bara män. Så när Todd träffar Viola i ett träsk och inte kan höra hennes tankar blir Todd mycket förvirrad.  Inte nog med att Todd för första gången träffar en kvinna. Samtidigt visar det sig att han har vuxit upp med en massa lögner och han blir tvungen att lämna Prentisstown för att varna andra byar för Prentisstowns borgmästare….

Till en början störs jag lite av språket i boken. Den är nämligen till viss del skriven i talspråk. Antagligen för att visa hur nybyggarna på planeten har förenklat språket för att det ska passa deras ändamål bättre. Eftersom talspråket används i hela boken så blir det tillslut en vana och svensklärarS lugnar ner sig lite och fokuserar mer på innehållet. För innehållet är riktigt bra och jag är ganska snabbt fast i boken och kunde inte lägga ner den. Det finns spänning, mystik och många, ännu, obesvarade frågor. Serien är hyfsat ny och det är bara Tystnaden i bruset som är översatt till svenska. Självklart öppnar det upp för mig som ska läsa mer böcker på engelska i år och därför MÅSTE skaffa engelska böcker. Bok två är därför sedemera beställd från Adlibris. 😉

Annonser

One thought on “Tystnaden i bruset – Patrick Ness

  1. Ping: Monsters of men – Patrick Ness « Massor av ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s