Revolten är gjord

En helg i lugnets och läsningens tecken resulterade i slukning av boken Revolt av Suzanne Collins.  Efter läsningen kan jag inte annat än att ansluta mig till hyllningskören.

Boken tar vid där fatta eld slutar och Katniss har hamnat i distrikt tretton och är nu Härmskrikan som ska leda rebellerna i kampen mot en fri värld där inte huvudstaden styr. Nu ska allt avslutas. Samtidigt är Katniss följeslagare från distrikt tolv, Peeta, fast i huvudstaden och Katniss lider av skuld och dåligt samvete på grund av detta. Boken är riktigt spännande och jag hade svårt att lägga ner den vilket var nödvändig (det blir lätt brända pannkakor om man läser och gräddar samtidigt). Den har lite annorlunda vändningar och är rafflande hela boken igenom. Dessutom slutar den inte så som man tror när man börjar läsa den vilket alltid uppskattas.

Rebellerna har gjort uppror. Katniss är räddad. Distrikt 12 ligger i ruiner. Peeta är kvar i huvudstadens våld. Finns verkligen distrikt 13? Kommer Katniss och Peeta att återförenas eller tar huvudstaden Peeta från henne. Var är hennes mamma och lillasyster? Och vilka andra från distrikt 12 har undkommit?

Boken, tycker jag, visar hur trauma kan te sig hos olika människor och vad krig och dödande faktiskt kan göra med en människa. Jag tycker inte att boken glorifierar våld så som många andra böcker för ungdomar kan göra. Den visar snarare en mer realistisk bild med mardrömmar, ångest och en önskan om att alla minnen bara ska försvinna.

Har ni ännu inte fått chansen att läsa den så ska ni verkligen ta den. Som vanligt när det gäller populära böcker lär den snart dyka upp på en bio nära dig. Filmrättigheterna är sålda och Collins skriver själv manus.

Annonser

2 thoughts on “Revolten är gjord

  1. Ping: Sammanfattning av oktober. « Massor av ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s