Besök på kyrkogården med Neil Gaiman

Jag har varit på besök på en kyrkogård någonstans i England, för att träffa Ingenman Owens som är huvudroll i Neil Gaimans senaste bok. Jag var en av dem som föll stenhårt för berättelsen om Coraline och förväntade mig väl kanske en bok i samma anda. Något som inte riktigt inträffade tycker jag. Den här boken var inte riktigt lika skrämmande utan lugnare och mer sällsam.  Boken har en fint budskap då ett spöksamhälle tar hand om ett barn som precis blivit föräldralös på grund av en mystisk mördare. Samtidigt är det en historia om en föräldralös pojke som inte riktigt passar in i den familj som han adopteras in i och måste finna sin egen väg.

Ett litet spädbarn får sin familj mördad, men lyckas själv undkomma. Barnet hamnar på en gammal kyrkogård där invånarna fattar medlidande med honom, de bestämmer sig för att ta hand om och uppfostra pojken. Samtidigt måste de ge honom alla de speciella egenskaper som en levande människa måste ha för att överleva på en kyrkogård. Pojken, som kallas för Ingen, växer upp och hålls hela tiden gömd på kyrkogården, eftersom mannen som mördade hans familj, fortfarande är ute efter honom …

Gaiman får in det övernaturliga och sagolika i en modern värld med hjälp av ett språk som jag tycker är underbart. När man börjar läsa en av hans böcker känns det som om man är i sagans tid och att alla bor i hus med stråtak, men egentligen är vi i dagens värld med mobiltelefoner och datorer. Gillar den känslan. Dessutom får man en annan bild av kyrkogårdar. De blir lite upphöjda som en plats där man kan söka ro och inte en plats man springer förbi på grund av rädsla för spöken. Här är det spöken, en vampyr och en varulv som är dina bästa vänner och en grupp elaka människor som måste bekämpas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s