Lettorer och Mottagare i Birkegaards skuggbibliotek

Ännu en gång har jag fastnat för en bok som har böcker och läsning i huvudrollen. Snacka om att vara en boknörd :-). Den här boken har till skillnad från Carlos Ruiz Zafóns böcker inte lika mycket fokus på boken i sig utan på läsaren. Läsarna i boken beskrivs i två grupper. Lettorers som är grymma på att läsa berättelser och locka in sina lyssnare i berättelsen. Dessutom finns mottagare som är bra på att lyssna in när lettoren berättar. Kan känna känslor och få en liten inblick i lettorens tankar.

När bokhandlaren Luca Campelli dör en plötslig och våldsam död blir det hans son Jon som ärver det gamla antikvariatet på Vesterbro i Köpenhamn. Han har inte träffat sin far på tjugo år och är knappast förberedd på den märkliga händelseutveckling som följer. Efter begravningen blir Jon introducerad för ett hemligt bibliofilsällskap. Det visar sig att dess medlemmar, som kallar sig ”lettorer”, med hjälp av böcker bokstavligt talat kan styra olika händelser i den verkliga världen. Jon möter också den vackra men ordblinda Katherina, och när antikvariatet sedan utsätts för ett bombattentat inleder de tillsammans jakten den okände förövaren.

Det som jag fascineras av i boken är just att det är fokus på läsaren och det där lite övernaturliga draget Lettorerna och mottagarna har. Dessutom är det ett äventyr när Jon och Katherina ger sig ut på jakten efter Skuggorganisationen och Lucas mördare.

Det är ett stråk av deckare, narutligtvis hittar vi lite kärlek och mystik. Tyvärr tycker jag det urartar något när det är ungefär en tredjedel kvar av boken. Det blir lite för mycket av mystik och övernaturligt och den förlorar lite av den bokliga charmen. Boken är fortfarande mycket läsvärd, men den går från wow till bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s