Halva liv var halvbra

Wow, vilken inledning, wow, vilket bra koncept. Jag fastnade direkt i historien. Tyckte mycket om tillbakablickarna till mormodern Violas ungdom via brev som Viola skrivit till sitt barnbarn och hur Jessica utvecklas genom boken. Jessica bryts ner totalt och går in i väggen när kärleken i hennes liv abrupt lämnar henne. Detta händer innan bokens handling börjar och hela boken handlar mycket om personlig utveckling och att lära känna sitt förflutna. En historia som berörde mig mycket.

Dessutom är det mycket intressant att få en inblick på hur vårt samhälle såg på det här med homosexualitet och hur det kunde vara att leva som gay under 50-talet.

”Förlåt mig. Jag kan inte berätta varför. Leta inte efter mig. Hata mig inte.”Jessica kan inte släppa tanken på sitt livs stora kärlek Jakob. Varför försvann han plötsligt utan närmare förklaring än ett kortfattat brev? Efter en längre tids depression försöker hon gå vidare och engagera sig i sitt arbete och en ny relation. Men ovissheten plågar henne.

När hennes farmor Viola dör får Jessica annat att tänka på. Hon bestämmer sig för att tillbringa några månader i Violas hus på Österlen. En handskriven bok som Viola efterlämnat avslöjar stora familjehemligheter, och Jessica tvingas omvärdera hela sin tillvaro. Viola berättar om livet som ung kvinna i femtiotalets Sverige och de dramatiska händelser som tvingade henne att göra val som skulle komma att påverka hela familjen. Jessica inser att både hon och Viola har levt halva liv. När det förflutna till slut hinner i kapp Jessica påverkar det henne på flera olika plan och mysteriet med Jakob får en dramatisk upplösning.

 Men vilket slut. Det förstörde läsupplevelsen för mig helt och hållet. Från att ha varit en livsskildring blev det helt plötsligt en totalomvändning när Jakob helt plötsligt dyker upp i Jessicas liv igen. Det känns som att hennes personliga utveckling helt stannar av och hon är tillbaka i samma Jakobsits igen. Det där finstämda i historien försvinner och det stör mig otroligt mycket. Boken hade blivit så mycket bättre om boken hade slutat med momor Violas historias slut.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s