Brutalt amerikanskt

Nu har jag i princip sträckläst Daniel Woodrells En helvetes vinter. Bara det är väl ett säkert tecken på en bra bok och det här var en sån bok som fick följa med i väskan i fall jag skulle få lite oväntad lästid.

Huvudperson är sextonåriga Ree som lever tillsammans med en sinnessjuk mamma och två småbröder. Pappan har stuckit och polisen söker honom för att ställa honom inför rätta. Infinner han sig inte kommer familjen förlora sitt hem som är satt som säkerhet för borgen. Ree söker sin far men det är inte många som är villiga att hjälpa. Snart förstår hon att han troligen är död men det måste bevisas. Folk i trakten som troligen känner till hur allt hänger ihop är föga villiga att hjälpa.

I boken beskrivs ett samhälle där människor lever ensligt och vid sidan om med sina egna lagar och tankar om rätt och fel. Alla verkar vara släkt med varandra på ett eller annat sätt och våld, brutalitet och missbruk hör till vardagen.

Det är något med den här typen av böcker som jag är väldigt svag för men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad. Amerikanskt, landsbyggd, kargt och hårdhudat. Det är miljö- och personbeskrivningar som håller en med på plats och trots att Daniel Woodrell beskriver ett hårt liv fullt med problem är det något fint med berättelsen som gör mig lite glad mitt i misären. Den är hemsk och rå om en stark tjejs kamp för sin familjs överlevnad men också om hennes kärlek till familjen och respekt för släkten och dess historia.

Annonser

5 thoughts on “Brutalt amerikanskt

  1. Ping: Augustirapport « Massor av ord…

  2. Ping: Woodrell fortsätter att fascinera… « Massor av ord…

  3. Ping: Ladda för biobesök i januari « Massor av ord…

  4. Ping: Lucka sju: Lågbudget tips « Massor av ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s