Ute/Inne – Scott Westerfeld

Hmm, jag vet inte riktigt vad jag tycker om boken. Den är inte dålig, men det är inte heller en bok som jag blir överväldigad av eller skriker hallelujah om. Bokens handling tycker jag är intressant och kul då ”cool”jägare eller en trendsetter som de kallas i boken är ute på stan för att leta upp det senaste för att kunna förvandla det till trender. Men det känns inte riktigt som att fokuset hamnar där. Snarare tycker jag att det är en kärlekshistoria mellan en av trendsetter och en nyskapare.

På toppen av pyramiden finns nyskaparna. Den som var först med att bära sin plånbok i en stor maffig kedja. Den första att sticka en säkerhetsnål genom något eller bära en tröja med huva under läderjackan. Den mytiska kille som första gången vände sin keps bakochfram.

    Nästa nivå är trendsättarna. De håller noga uppsikt över det nya – men ännu viktigare: andra håller koll på dem. I motsats till nyskaparna är de coola, så när de plockar upp någonting blir det coolt. Efter dem kommer de som vill hänga med – som har den senaste mobilmodellen, som laddar ner en trailer ett år innan filmpremiären. Och sen kommer konsumenterna följda av eftersläparna.

    17-åriga Hunter är en trendsättare. Hans jobb är att hitta det nya, det som kommer att bli nåt, och storföretagen är beredda att betala bra för hans kunskap.

    Men när Hunter möter nyskaparen Jen bryter han mot alla regler om att observera på avstånd, och snart befinner sig båda mitt i en snurrande märkesintrig: En försvunnen last av de coolaste gymnastikskor som någonsin tillverkats, reklam för produkter som inte existerar, en skuggliknande grupp vars mål är att störta konsumtionssamhället.

Jag måste säga att jag blev lite besviken när jag läste den. Vet inte om det beror på förväntningar eller från mig eller andra. Jag gillar idén om att skriva om vårt produktionssamhälle och jag tycker det borde varit lite mer fokus på det än på kärleken. Dock är det en ok bok som jag tror kan locka en del killar till läsning då det handlar mycket om tekniska prylar och märken.

Annonser

One thought on “Ute/Inne – Scott Westerfeld

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s