Ful – Scott Westerfeld

Ojojoj vilket läsflyt ja har kommit in i under de senaste dagarna. Jag känner verkligen att jag har gått in i semesterstämning och nu kan ligga och slöa på altanen med en god bok och inte känna stress och press över jobbet. Borde fixa lite mer hemma också, men det är svårt när älsklingen jobbar natt och jag behöver dammsuga.

Nu till boken som jag vill berätta om. Ful handlar om ett framtidssamhälle som är en reaktion på vår tids människas utseendefixering . Samhället är uppdelat i två delar; Fulingby och Snyggingstan. Man bor i fulingby under tiden man är barn/ungdom och när man fyller sexton år får man en skönhetsoperation och är välkommern att leva vidare i snyggingstan. I boken får vi följa Tally Yongblood som snart ska fylla sexton och hon längtar efter sin operation. Hennes bästa vän Peris har nyligen opererats och flyttat och nu känns allt ganska ensamt i Fulingby. Tally har ingen att göra trick med och tiden går långsamt. Under ett hemligt besök i Snyggingstan möter hon Shay, en flicka som har samma födelsedag som hon, och de blir snabbt bra vänner. Men Shay vill inte operera sig, utan har bestämt sig för att rymma. Shay försöker övertala Tally att följa med, men Tally förstår inte vitsen med att rymma när de snart ska få flytta till ett paradis. Men Tally tvingas snart att inse att hennes väg till Snyggingstan inte kommer att bli så enkel för henne och att allt inte riktigt står rätt till där.

Jag fastnade direkt i boken och hade svårt att släppa den ifrån mig. Trots att den är skriven för yngre  har man en god behållning av den även som vuxen. Boken tar upp en del viktiga frågeställningar om utseendefixering, skönhetsidéal och miljöfrågor som till exempel vad som är vackert och vad som är fult och hur världen kan se ut om alla vore likadana. Westerfeld kommer inte med några pekpinnar utan visar en, något dyster, framtidsvision om dagens ideal och miljöförstöring fortätter. Detta är första delen i en serie om Tally. Övriga böcker som utkommit på svenska är: Ful eller snygg (09) och De rätta (09). På engelska finns även Extras (07) och  Bogus to bubbly (08).

Rekomenderas!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s