Massor av ord om inga ord alls – Lovord över Shaun Tan!

Vissa böcker känner man direkt när man tar dem i handen att man ska ha med sig hem. Antingen det är från biblioteket eller bokhandeln. Jag var i Dublin i våras och spenderade en lång stund på bokhandeln Hodges Figgis barn och ungdomsavdelning där jag ramlade över en bok utan så mycket som ett ord mellan pärmarna bara fantastiska bilder. Det var The Arrival av den australiensiske illustratören Shaun Tan.

Bilderna rör sig någonstans mellan fantasi och verklighet och berättar om hur en man lämnar sin familj och emigrerar ut i en okänd värld. Han kommer till en ny kontinent och träffar på andra människor som själva har sin egen historia att berätta om hur de har hamnat där de är idag. Ser man på kläder etc. så ser berättelsen ut att utspela sig på 30-talet i en värld som är som vår egen om det inte vore för den allmänt drömska underligheten och de främmande djuren som trots allt känns helt naturliga. De är en sån självklar del av den värld de befinner sig i. Det är som fantasy i ordlös bilderbokstappning.

Shaun Tan har gjort grundlig research och boken bygger till stor del på invandrares berättelser från flera olika länder och tidsperioder. Ta en titt på Shaun Tans webbplats och få en bild av de fantastiska världar han skapar. Det är bilderböcker utöver det vanliga! Det känns helt rätt att han finns med bland de 168 författare, illustratörer och organisationer som är nominerade till Almapriset. Håller tummarna!

The-Arrival

Annonser

3 tankar om “Massor av ord om inga ord alls – Lovord över Shaun Tan!

  1. Ping: Hurra för ALMA-pristagaren « Massor av ord…

  2. Ping: Bästa bilderboken « Massor av ord…

  3. Ping: Bästa grafiska romanen « Massor av ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s